Ale!

Lumia meleerattu Puuvilla-paperinarumatto

Alk. 73  86 

Nyt myös kauniit, trendikkäät värit meleerattu pellava ja meleerattu vaaleanharmaa. Kotimainen Lumia puuvilla-paperinarumatto on pölyämätön, tiivis ja laadukas matto, joka valmistetaan pitkällä kokemuksella ja ammattitaidolla Pohjanmaan lakeuksilla. Helppo imuroida ja pitää siistinä. Tyylikäs ja rauhallinen matto on hillityillä, kapeilla raidoilla elävöitetty. Leveämpi raita noin 1 cm puuvillakudetta ja välissä ohut paperinaru.

Lumia sopii erityisesti sinne, mihin halutaan kaunis, seesteinen ja helppohoitoinen matto. Myös pyöreänä.

Lumia matolle on myönnetty Suomalaisen työn liiton avainlippu-tunnus.

Matto on puuvillakantattu ympäri. Valmistettu Suomessa.

Toimitusaika 16 päivää

Poista

Syötä haluamasi mitat (leveys x pituus)

xcm

Syötä haluamasi pituus

cm

Kerro kaverille:

Tuotekuvaus

Kotimainen LUMIA puuvillamatto on kudottu kerratusta puuvillakuteesta ja paperinarusta. Maton tiivis pinta on helppo imuroida ja puhdistaa. Matto on pölyämätön ja tasovesipestävä.

Leveydet 80 cm, 140 cm ja 160 cm. 160 cm leveyteen saakka omatkin mitat onvat räätälöitävissä.

Mattojen valmistus vaatii paljon käsityötä ja ammattitaitoa. Kotimaisen Lumia maton valmistus tapahtuu Pohjanmaalla. Lanka tulee tehtaalle EU:n alueelta. Kuteet, kanttinauhat ja matto tehdään omassa kutomossa Mattokutomo Mallassa.

Mattokutomo Malla
Mattokutomo Mallan tarina sai alkunsa jo 1970-luvulta, kun Mallan perustajan Marian vanhemmat perustivat nykyään VM-Carpet Oy:nä tunnetun mattokutomon Lappajärven Karvalaan. Marian ja muiden lasten elämään kylässä kuului silloin vahvasti melkein joka maalaistalossa louskuttavat matonkutomakoneet. Mattojen kuteita kerittiin kudepaaleista, mattoja viimeisteltiin tuvassa ja kutomolla oli töissä niin mummot kuin naapurin sedät ja täditkin. Tässä mattojen ympäröimässä kyläyhteisössä kasvusuosien myötä syntyi Marian rakkaus mattoja kohtaan. Käsityöperinnettä toki oli muutenkin; mummu ompeli vaatteita, kutoi ryijyjä ja mattoja kangaspuissa ja maatalon emäntänä ollut isoäiti (isu) kutoi muun muassa villasukkia

Parhaimmillaan pelkästään Lappajärvellä oli yli 90 rekisteröityä mattokutomoyritystä. Ajat muuttuvat ja kutomot Suomessa ovat vähentyneet eikä olemassa olevillekaan oikein helposti jatkajia löydy.

Mattokutomo Irma Ylitalo puolestaan on toiminut ensin toiminimellä viitisentoista vuotta ja vuodesta 2016 alkaen osakeyhtiönä Lapualla. Ohjelmaan tulivat suositut tiivispintaiset puuvilla- ja puuvilla/paperinarumatot. Uudenlaiset matot vaativat opettelua ja työtä, mutta pian homma alkoi sujua ammattitaidolla. Irma Ylitalon mattokutomon matot tunnettiinkin laadukkaina ja kestävinä sekä ulkonäöltään skandinaavisen tyylikkäinä. Kun Irma kumppaninsa Anteron kanssa pääsi siihen ikään, että olisi jo mukavampi viettää aikaa vapaammin, he aloittivat jatkajan etsimisen kutomolle.

Mallan sisaryritys Karvala Oy:llä on myös oma mattokauppa Kotimatto Seinäjoella. Kotimatto on myynyt Irma Ylitalon mattoja melkein alusta alkaen, joten tuotteet ja laatu ovat tuttuja pitkältä ajalta. Keskusteluissa päästiin vähitellen sellaiseen lopputulokseen, että Marian perustama Mattokutomo Malla Oy osti Mattokutomo Irma Ylitalon liiketoiminnan. Rakkaus kotimaisiin mattoihin sekä halu säilyttää osaamista ja valmistusta Suomessa olivat Mattokutomo Mallan vahvat motivaatiot jatkaa kutomon toimintaa.
”Vastuullisuus, innostus ja tekemisen ilo ovat niitä arvoja, joiden pohjalta mattokutomossa toimimme.” sanoo Maria Viita-aho-Tohni, kutomon omistaja.

Hoito-ohjeet

Imurointi. Tahrojen pyyhintä tuoreeltaan kuivalla tai kostealla liinalla. Hellävarainen tasovesipesu 30°C tarvittaessa.

Materiaali

kerrattukude on 80% kierrätettyä puuvillaa, 20% pes, joka antaa kuteelle lisää kestävyyttä. Paperinaru on märkälujaa, matoille sopivaa ja kesätävää paperia. Loimi viskoosi-pes.